Alles is één

Alles is één. Wij zijn één. Jij en ik. Jij en de natuur. Ik en de zee.

Heb je dat wel eens gevoeld? Heb je je lichaamsgrenzen wel eens voelen vervagen tijdens een diepe ontspanning of meditatie? Zo’n gevoel dat je oplost in het geheel of dat het lijkt of je heel erg uitzet. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier, maar je begrijpt misschien wel waar ik het over heb. Alle moeders begrijpen het zeker wel. Hoe vaak weten we niet dat er iets is met onze kinderen, ook als ze niet in de buurt zijn? Of wij voelen buikpijn als onze dochter menstrueert. Vaak denken we dan dat het de ouder-kind band is waardoor we dit ervaren, maar ook met andere mensen kan je een dergelijk contact hebben. Net als je aan iemand denkt die je een tijd niet gesproken hebt, belt deze persoon je op. Of je hebt het juist over iemand terwijl je op een terrasje zit en hij loopt langs. Haha, dat gebeurde mij gisteren. Veel mensen hebben dit eenheidsgevoel ook met dieren, vooral met hun eigen huisdieren.

Het gevoel van éénheid kan heel intens en overweldigend zijn. Als het een diepe ervaring is, kan het zijn dat je het leven daarna nooit meer ervaart als voorheen. Misschien daarom zijn veel mensen er bang voor. We willen vaak vasthouden aan het vertrouwde. Hier halen we een bepaalde zekerheid uit, een soort veiligheid. Toch is het juist dit gevoel van éénheid dat ons heel veel veiligheid biedt. Het geeft ons in ieder geval ook een gevoel van verbondenheid.

We zijn één met al dat is. We zijn onderdeel van het geheel. Het geheel is onderdeel van ons. Alles wat je doet, heeft invloed op het totaal. Het totaal heeft invloed op jou. Als dit een vaag verhaal voor je is, ga dan simpelweg eens tegen een boom zitten. Doe je ogen dicht en doe verder helemaal niets. Neem alleen maar waar wat je ervaart. Als je dit dagelijks een kwartiertje doet, zal je zien dat je waarneming verandert. Bovendien helpt het om jezelf te aarden. Je komt dan meer in je lichaam en minder in je hoofd. Met al het denkwerk van tegenwoordig kan dat heel weldadig zijn. In de sjamanistische visie is deze verbinding met de natuur zelfs een 'must' voor het algemene welbevinden. 

U bevindt zich hier: Home BLOG Alles is één