Mediteren

Mediteren is mijn favoriete bezigheid. Of eigenlijk is het natuurlijk geen bezigheid. Je bent juist even lekker niet bezig. Je laat eventjes los en je laat alles zijn zoals het is.

Je hoort vaak mensen zeggen: ‘Mediteren? Dat kan ik niet!’ Echt vol overtuiging zeggen ze dat het niet kunnen de reden is dat ze nooit mediteren. Daar kan ik me toch zo over verbazen. In mijn ogen valt er namelijk helemaal niets aan te kunnen. Dus misschien hebben zij daar een ander idee over en denken ze dat ze wel iets moeten kunnen. Ik geloof dat veel mensen denken dat ze vrij van gedachten moeten zijn als ze mediteren of dat ze in een bepaalde toestand van bewustzijn moeten komen, maar zo zie ik meditatie niet. Voor mij is het iets waarmee je zo dicht mogelijk bij je natuurlijke staat van zijn komt. Iets waarin je helemaal jezelf kunt zijn.

De verwarring ontstaat misschien doordat er veel vormen van meditatie zijn die je iets opleggen te doen. Ik zou dat meer manipulatie dan meditatie willen noemen. Bijvoorbeeld het bereiken van een bepaalde bewustzijnstoestand is naar mijn mening een kunstmatig oproepen van een bepaalde vorm van zijn. Of het afwisselend ademhalen door één neusgat, ook zoiets waar ik het altijd direct benauwd van krijg.

Veel mensen zijn te onrustig om stil te zitten. Daarom houd ik zelf ook heel erg van dynamische meditaties. Vooral de combinatie van eerst bewegen en dan stil zitten vind ik heel fijn: eerst de onrust eruit en dan extra genieten van de stilte. Ik beweeg dan eerst een kwartier of een half uur op muziek zonder woorden en daarna ga ik een kwartier of een half uur stil zitten of liggen. De beweging laat ik zo spontaan mogelijk komen, dus zonder specifieke danspasjes. Als ik ga zitten let ik erop dat ik een rechte rug heb. Dat kan op een stoel zijn of op de grond of de bank met mijn benen gekruist of gebogen. Soms ga ik op mijn rug liggen. Het is alleen niet de bedoeling dat je in slaap valt. Mediteren is iets anders dan slapen. Ik zet een timer en spreek met mezelf af dat ik blijf zitten tot het belletje gaat. Dat geeft me het meeste rust. Terwijl ik zit doe ik niets. Gewoon lekker zitten. Soms gaat mijn aandacht naar mijn gedachten, soms naar mijn ademhaling, dan naar de wind of een geluid om me heen of naar een bepaald gevoel. En zo zak ik steeds dieper in mezelf. Echt heerlijk Smile

 

U bevindt zich hier: Home BLOG Mediteren