Moeten

Het valt me op dat iedereen het altijd zo druk heeft. Volle agenda’s met allerlei verplichtingen. Gaat het niet over jezelf, dan gaat het wel over de kinderen. Ze moeten naar voetbal, dansles, muziekles en natuurlijk moeten ze ook naar school. Als volwassene heb je het werk, je sociale leven, sport, enzovoort. Als je aan iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat, hoor je meestal: druk, druk, druk. DRUK. Raar woord eigenlijk. Waarmee heb je het druk? Of geeft dat wat je doet je druk? Spanning dus eigenlijk. Of geeft het moeten van iets je druk?

Als ik van mezelf iets moet, geeft dat gelijk een bepaalde spanning. Een druk. Ik heb mezelf al heel lang geleden geleerd dat niets moet. Dat maakt het leven een stuk relaxter vind ik. Nu hoor ik je denken: ‘ja, maar dat is lekker praten. Ik moet toch naar mijn werk, ik moet toch eten, ik moet toch schoonmaken! Wat als ik dat allemaal niet zou doen?’ Ja….wat dan? Dan zou je misschien je hypotheek niet kunnen betalen, afvallen en een vies huis hebben. Hoewel je het misschien niet verkiest, is er niet direct een man overboord.

Je kunt het moeten vrijer maken. Bijvoorbeeld door het woord moeten te vervangen door het woord willen: je wilt naar je werk, je wilt eten, je wilt schoonmaken. ‘Helemaal niet’, denk je wellicht. Maar is dat waar? Verander simpelweg eens iets dat je van jezelf moet in willen, zoals: ik wil wassen vandaag. Voor mij geeft dat een stuk minder druk. Het voelt op een bepaalde manier veel aangenamer. En als ik erover nadenk, wil ik het ook nog echt. Die berg vuile kleding ligt me eigenlijk in de weg en het voelt prettig als m’n kleren weer gewassen zijn. Dus ik doe het ook nog eens met plezier.

Als je iets echt niet wilt, kan je jezelf de ruimte geven om het niet te doen. Misschien wil je het vandaag niet en morgen wel. Misschien helpt het om eerst de gevolgen te ervaren van het niet doen en krijg je er vervolgens zin in. Soms is iets gewoon te veel op dat moment, ook al is het iets dat je normaal graag doet. Na wat rust kijk je er dan vaak anders tegenaan.

Als je merkt dat iets echt een must blijft, zou je kunnen overdenken of je een verandering op dat gebied in je leven aan wilt brengen. Of je blijft het gewoon doen, omdat je vindt dat je het moet en je je daar prettig bij voelt. Uiteindelijk moet er niets.

U bevindt zich hier: Home BLOG Moeten