Stop met zoeken

Als ik voorstel om te stoppen met het zoeken naar geluk zou je haast denken dat het verkeerd is. Als ik naar mijn eigen zoektocht kijk, ervaar ik dat toch zeker niet zo. Er zijn positieve en negatieve ervaringen geweest, maar aan alles wat ik heb gedaan heb ik wel iets waardevols overgehouden. Daarbij is het ook zeker zo dat een negatieve ervaring ook een ervaring is. Over het geheel genomen ben ik gedurende mijn zoektocht absoluut veel gelukkiger geworden. Aan de andere kant is er ook nog weleens een bepaalde onrust, een onbestendige angst, een onverklaarbaar verdriet….soms het één, soms het ander.

Heel veel mensen zeggen dat ze geen gelukszoeker zijn. Ik vraag me af of dat waar is. Ze zoeken misschien niet bewust naar geluk. Als ik om me heen kijk zie ik zoveel mensen die bijvoorbeeld geen 5 minuten buiten hun telefoon kunnen. Ben je via die telefoon (Facebook, whatsapp) dan niet op zoek naar een positief gevoel? Of geeft een computerspel je niet een bepaalde kick als je een nieuw record haalt, steeds weer opnieuw? Ik denk van wel. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat ieder mens een plezierig gevoel wil hebben en pijn in welke vorm dan ook het liefst uit de weg wil gaan.

Wie zich onprettig voelt, gaat op zoek naar een oplossing, naar iets positiefs of iets waarmee je het onprettige gevoel niet meer waarneemt. Ik noem het laatste voor het gemak even een verdoving. Vaak is het een vorm van afleiding, zoals praten, denken, computeren, klagen, tv kijken, eten, drinken, noem maar op. Als je je prettig voelt, wil je het vasthouden. Volgens mij is dat mensen eigen. Kijk maar naar een klein kind dat iets leuk vindt en nog voordat ze kunnen praten je al duidelijk kunnen maken dat ze ¨nog een keer¨ willen. Ze weten van geen ophouden, haha. In feite wil iedereen een goed gevoel hebben, bewust of onbewust. Of zou het kunnen zijn dat een mens meer op de vlucht is voor negatieve gevoelens zoals angst, onrust, onvrede, schaamte, schuld, boosheid of verdriet? Gevoelens die in iedereen aanwezig zijn, maar die we liever vermijden.

Misschien kan je die vragen eens stellen aan jezelf. Ben je ergens naar op zoek? Naar welk gevoel verlang je het meest? Of: wat wil je het liefst vermijden, welke emotie wil je liever niet ervaren? Zelf vind ik vooral angst en onrust vervelende gevoelens. Met verdriet en boosheid heb ik minder moeite. Je hebt er wel een beetje durf voor nodig om dit aan jezelf voor te leggen. Het kan confronterend zijn, maar ook heel verhelderend. Heb jij de moed? Daar heb ik bewondering voor.

 

Als je het leuk vindt om nieuwe artikelen in de mailbox te ontvangen, stuur me dan even een berichtje!

U bevindt zich hier: Home BLOG Stop met zoeken